Advies bij piano aankoop

Voor advies over de aanschaf van een piano kunnen jullie ook bij mij terecht. Het is mogelijk om begeleiding te krijgen bij hetzij aanschaf via huurkoop of via koop. Vraag er rustig naar in de les, via de mail of via deze website bij contact

Alvast wat informatie….., de piano is een instrument dat van oorsprong akoestisch is en waarbij de klank via een ingenieus en ingewikkeld mechaniek tot stand wordt gebracht. Als je de piano opent is het mooi zichtbaar hoe fantastisch dit instrument er uitziet, hoe hamers/snaren/dempers/pedaal met elkaar in verbinding staan en tezamen met de klankkast de klank maken. Een akoestische piano is als instrument uniek en daarmee ook in wezen onvervangbaar. Het klavier (het toetsenbord) is de verbinding tussen de speler en het gehele instrument. De toetsen zijn aan de buitenkant duidelijk zichtbaar maar binnen in de piano lopen de toetsen nog verder door, ze zijn behoorlijk lang. Aan het uiteinde van de toets bevindt zich de hamer die door de aanslag naar de snaren wordt gebracht. Dit alles bij elkaar noemen we ‘de aanslag’ en de manier waarop je aanslaat bepaalt uiteindelijk voor een groot deel de klank.

De pianoforte …., is het vervolg op het klavecimbel en het spinet, waarbij er één groot verschil is. Op de piano kunnen we ‘zacht’ aanslaan (= piano aanslaan) maar ook ‘sterk’ aanslaan (= forte aanslaan) en alle nuances daartussenin. Dit is het wezenlijke kenmerk van de piano en vandaar ook de oorspronkelijke naam pianoforte, hetgeen ‘zachthard’ betekent! De namen piano en forte zijn Italiaanse termen die ook nu nog altijd worden gebruikt als aanduiding voor zacht en sterk spel.

Tegenwoordig zijn ook digitale piano’s in gebruik. Dat is een prima alternatief en heel goed mogelijk, prettig in gebruik en onderhoud. Het verschil tussen een akoestische piano en een digitale piano kan niet worden weggenomen maar ieder instrument op zich is toch voor het pianospel goed te gebruiken.

Marijke de Gruil.