Over mijzelf

Muzikale opleiding ……. op 8 jarige leeftijd begon ik met blokfluit spelen en met pianoles. Dat is dus die bevlieging die niet meer over gaat! Op 15 jarige leeftijd ging ik naar de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Dat was een prachtige tijd met uiteindelijk twee hoofdvakken, AMV en Piano. De pianostudie sloot ik af bij pianopedagoog Ben Smits. Deze conservatoriumstudie bood mij alles om een leven lang op door te kunnen werken. Deze opleiding bood mij blijvende inspiratie.

Mijn eindexamenprogramma …….. bestond uit o.a. Etudes van F. Chopin, Sonate Pastorale van L. v. Beethoven, Barcarolle van F. Chopin, Sonatine van M. Ravel, Prelude van S. Rachmaninoff, Prelude en fuga van J.S. Bach. Daarnaast werden in het jaarprogramma van het eindexamenjaar ook de pianoconcerten in C majeur KV 467 en in A majeur KV 414 van W.A. Mozart  ingestudeerd evenals preludes van Cl. Debussy en nog vele andere werken.

Werk en concerten toen ….. tot 2014 werkte ik 39 jaar met veel plezier bij CQ, Centrum voor de Kunsten te Emmen. In die hele periode trad ik naast het lesgeven ook veelvuldig op met collega’s van CQ. Grote concerten met koor en pianoduo (Josef Suk liederen en J. Brahms Requiem) en ook intiemere concerten in kamermuziekbezetting. Met twee piano’s of quatre-mains veelvuldig naar buiten getreden. Daarnaast ontwikkelden we voor de basisscholen van onze regio vele mooie schoolvoorstellingen waar ik ook naar hartenlust aan heb mee-ontworpen en meegewerkt.

Werk en concerten nu ….. vanaf september 2014, begin ik als Zeer Zelfstandig Pianodocent, ofwel de bekende ZZP’ er. Het maakt energie in mij los om hiervan iets goeds te maken. Voor alle leerlingen en ook voor mijzelf.

Componeren .…… mijn nieuwste activiteit is componeren! Sinds een paar jaar schrijf ik mijn eigen pianostukken. Ook composities voor zang en piano waarbij het een vereiste is om vanuit de tekst te denken. Muziek en tekst vullen elkaar aan zodat het samen een geheel wordt.

Interesse ……. mijn speciale interesse gaat uit naar het lesgeven zelf. Hoe bereik je iets met iemand? Wat doe je bij de een juist wel en bij de ander juist niet? En waarom? Boeiend om echt stil te staan bij het feit dat iedereen anders is, en dat een persoonlijke benadering heel belangrijk is. Elk mens wil de aandacht die hij/zij verdient en hoopt op een ontwikkeling die bij hem/haar past. Muziek vervult voor ons allemaal een ‘eigen rol, authentieke rol’ in ons leven, dat is mij intussen heel duidelijk geworden. De klassieke muziek staat in principe centraal in mijn lespraktijk met daarnaast een knipoog naar andere stijlen.

Stichting Pianodagen. In 2015 heb ik het initiatief genomen tot het oprichten van de SNNP ofwel de Stichting Noord Nederlandse Pianodagen. Wij organiseerden met deze stichting eens per jaar in het Atlas Theater te Emmen een Pianodag voor elke pianoliefhebber in Emmen en ver daarbuiten in Noord Nederland. In april 2019 vond de 5e en laatste Pianodag plaats. 

EPTA. Sinds jaar en dag ben ik lid van de EPTA, dé vakvereniging voor professionele pianisten van Nederland en Europa.

Marijke de Gruil